برخی از دانشگاه های بدون آزمون سراسری اقدام به جذب دانشجو در مقاطع کاردانی و کارشناسی (کارشناسی پیوسته و ناپیوسته) می نمایند. مرحله بدون کنکور به منظور تکمیل ظرفیت دانشگاه ها انجام می گیرد و تمامی داوطلبانی که در کنکور سراسری شرکت داشته اند و یا در کنکور شرکت نکرده اند، می توانند از این فرصت استفاده نمایند، اما در صورتی که از شرایط این دوره برخوردار باشند. در ادامه به بررسی این موضوعات می پردازیم.
پذیرش بدون کنکور دانشگاه ها چگونه است؟
طبق اطلاعیه سازمان سنجش کشور، شرایط تحصیل و رشته های در نظر گرفته شده برای ورود داوطلبان کنکور را صادر نمود. بر اساس این اطلاعیه داوطلبان ورود به دانشگاه، می توانند با دارا بودن مدرک دیپلم نسبت به ثبت نام در مقطع کارشناسی پیوسته و کاردانی اقدام نمایند.
در سایت سازمان سنجش نیز، دفترچه فهرست رشته های بدون آزمون منتشر شد تا داوطلبان با توجه به شرایط هر دانشگاه و متناسب با الزامات در نظر گرفته شده، بتوانند با اعمال سوابق تحصیلی خود وارد رشته های مورد علاقه خود شوند و تحصیل را آغاز نمایند.
دانشگاه های ارائه دهنده رشته های بدون کنکور
دانشگاه های سراسری و آزاد در دوره های مختلف از جمله روزانه، نوبت دوم (شبانه)، پیام نور، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان، مجازی، به صورت بدون کنکور دانشجو جذب می نمایند اما روش گزینش بومی در دوره های مختلف به صورت زیر می باشد:
دوره روزانه: نوع گزینش دوره روزانه به صورت استانی، ناحیه ای یا کشوری است.
- دوره نوبت دوم (شبانه): نوع گزینش دوره نوبت دوم، بومی استانی است.
- دوره مجازی و پردیس خودگردان: نوع گزینش دوره مجازی و پردیس خودگردان به صورت کشوری می باشد که در حقیقت بومی گزینی نمی شود.
- دانشگاه دولتی و غیر انتفاعی و پیام نور: نوع گزینش دوره های غیر دولتی، غیر انتفاعی و پیام نور، بومی ناحیه ای می باشد.
- داوطلبانی که دارای سهمیه ایثارگران و رزمندگان هستند، در تمامی کد رشته محل هایی که دارای شرایط خاص نمی باشند، در سهمیه مربوط (25 درصد و 5 درصد ایثارگران) بومی به حساب می آیند.
عوامل مؤثر در پذیرش دانشجو توسط دانشگاه ها
در آزمون سراسری هر کد رشته، دارای ظرفیت مشخص می باشد و سه عامل تعیین کننده و مؤثر در پذیرش داوطلب در دانشگاه ها وجود دارد که شامل موارد زیر می شود:
معدل کتبی داوطلب
- استان بومی داوطلب
- سهمیه داوطلب
قوانین دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی
دانشجو وظیفه دارد که ضوابط و مقررات خاص دانشگاه و مؤسسه محل تحصیل خود را اجرا نماید.
دانشگاه ها در قبال شرایط خوابگاهی، وام دانشجویی و غیره به دانشجویان وظیفه و تعهدی ندارند.
دانشجو موظف به رعایت برنامه زمانی، مکانی و درسی برای تشکیل کلاس ها، آزمایشگاه، کارگاه، عملیات صحرایی، کارآموزی و غیره می باشد که در دانشگاه و مؤسسات تدوین شده است.
دانشجویان مجاز به تحصیل همزمان در دوره رشته و یا دو محل (مؤسسات دولتی و غیر دولتی) نخواهند بود.
روش گزینش کردن دانشجو
هدف از گزینش بومی، کاهش مشکلات رفاهی و معیشتی (مشکلاتی نظیر کمبود خوابگاه و غیره) و کاهش مهاجرت های درون کشوری دانشجویان می باشد. رشته های تحصیلی در 4 دسته ارائه می شوند که شامل موارد زیر می شود:
استانی
- ناحیه ای
- قطبی
- کشوری (بدون بومی گزینی)
زمان ثبت نام بدون کنکور دانشگاه های سراسری 1400
ثبت نام و پذیرش صرفا بر اساس سوابق تحصیلی دانشگاه های سراسری هر ساله 2 بار برگزار می شود، به این صورت که ثبت نام مرحله اول برای دانشجویان ورودی نیمسال مهر ماه آن سال تحصیلی و پذیرش مرحله دوم برای پذیرش دانشجویان ورودی بهمن ماه است. داوطلبان باید دقت کنند که زمان ثبت نام بدون کنکور دانشگاه های سراسری مهر و بهمن سال ۱۴۰۰ با هم متفاوت می باشد.
سازمان سنجش برای ورودی بهمن ماه همزمان با انتشار دفترچه ثبت نام بدون کنکور دانشگاه های سراسری، زمانبندی ثبت نام این نیمسال را اعلام می نماید. بر اساس اطلاعیه سازمان سنجش ثبت نام بدون کنکور دانشگاه های سراسری بهمن 1400، از تاریخ 14 آذر آغاز شده و تا 20 آذر ماه ادامه دارد که اغلب تا پایان آذر تمدید می شود. سازمان سنجش به عنوان مجری پذیرش و ثبت نام رشته های بدون کنکور دانشگاه های سراسری وظیفه اعلام زمان ثبت نام و انتخاب رشته این دانشگاه ها را بر عهده دارد.
شرایط ثبت نام بدون کنکور دانشگاه های سراسری
داوطلبان ثبت نام بدون کنکور دانشگاه های سراسری، باید شرایط ثبت نام را دارا باشند تا بتوانند پس از قبولی در رشته مورد نظر تحصیل خود را آغاز نمایند. از جمله این شرایط به شرح زیر می باشد:
متقاضی باید دارای مدرک دیپلم نظام قدیم (چهار ساله)، دیپلم و پیش دانشگاهی، دیپلم سال دوازدهم (نظام جدید) و یا کاردانی (فوق دیپلم) باشد که برای داوطلبان رشته های بدون کنکور مقطع کارشناسی سراسری ضروری است. ارائه مدرک پیش دانشگاهی برای داوطلبان دارای مدرک کاردانی ضرورتی ندارد.
- متقاضی حق انتخاب 100 کد رشته محل را دارد
- محرومیت پذیرفته شدگان دوره روزانه کنکور 99 از انتخاب رشته بدون کنکور سراسری 1400
- محدودیت سنی برای هیچ یک از رشته ها وجود ندارد.
- حق ثبت نام برای فارغ التحصیلان همه گروه ها حتی فنی حرفه ای و کار و دانش، در صورت داشتن مدرک پیش دانشگاهی و یا کاردانی
- برخورداری از تحصیل رایگان در صورت قبولی در رشته های بدون کنکور دوره روزانه
- الزام پرداخت شهریه در صورت قبولی در دوره های غیر روزانه شهریه پرداز
- عدم درج نحوه پذیرش در مدرک فارغ التحصیلی
- دانشجویان دوره روزانه لازم است تا پایان مهلت ثبت نام، انصراف قطعی خود را تسلیم دانشگاه کنند تا مجاز به ثبت نام بدون کنکور سراسری باشند.
- از آنجا که پذیرش داوطلبان صـرفاً براسـاس سـوابق تحصیلی (معدل کتبی دیپلم) صورت می گیرد، اگر نوع دیپلم داوطلب با گروه آزمایشی که متقاضی آن می شود متفاوت باشد، درصد اعمـال معدل کتبی متفاوت خواهد بود.
- دانشگاه ها و مؤسسات باید با رعایت تمامی قوانین و مقررات مربوطه مانند سهمیه بندی نسبت به پذیرش دانشجو در سقف ظرفیت تعیین شده توسط شورای گسترش آموزش عالی اقدام و نسبت به ثبت نام مشروط پذیرفته شدگان اقدام و اسامی آنها را برای تائید به سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کنند.