دانشگاه صنعتی شریف برای چندمین سال متوالی، در رتبه بندی پایگاه جهانی شانگهای 2021، در میان 600 دانشگاه برتر جهان قرار گرفته است. بر طبق داده های پایگاه رتبه بندی جهانی شانگهای، نتایج جدید ترین رتبه بندی دانشگاه های جهان با شرکت بیش از 2000 دانشگاه از سراسر جهان انتشار یافته است.
در نظام رتبه بندی نظام شانگهای که از سال 2003 تا به امروز به صورت منظم انتشار داده شده، هرساله تعداد 1000 دانشگاه برتر بر اساس متودولوژی آن معرفی خواهند شد. در رتبه بندی جدید نام 11 دانشگاه ایرانی دیده می شود که از این میان، 3 دانشگاه علوم پزشکی، 3 دانشگاه فنی و مهندسی و 5 دانشگاه جامع هستند. نظام رتبه بندی شانگهای یکی از معتبرترین رتبه بندی های جهانی به شمار می آید که نتایج آن توسط دانشگاه شانگهای ژیائوتنگ چین منتشر می شود.
دانشگاه های برتر در رتبه بندی شانگهای
با توجه به جدول رتبه بندی، می توان دید که دانشگاه هاروارد برای نوزدهمین سال متوالی، رتبه اول را در میان دانشگاه های دنیا کسب نموده است. همچنین دانشگاه استنفورد رتبه دوم و دانشگاه کمبریدج رتبه سوم را در جدول کسب کرده است. رتبه های 4 تا 10 در جدول رتبه بندی شانگهای نیز، شامل دانشگاههای MIT، برکلی، پرینستون، آکسفورد، کلمبیا، کَل تِک و شیکاگو می شوند. در میان 100 دانشگاه برتر این رتبه بندی، دانشگاه های اروپایی و آسیایی دیگر نیز حضور دارند.
همچنین نام 7 دانشگاه جدید از آسیا و اقیانوسیه نیز در لیست 500 دانشگاه برتر و 38 دانشگاه آسیایی جدید در لیست 1000 دانشگاه برتر در این رتبه بندی قابل مشاهده می باشد که نشان دهنده رقابت تنگاتنگ میان دانشگاه ها است. دانشگاه های ایران نیز در این نظام رتبه بندی حضور موثری داشته اند.
شاخص های نظام رتبه بندی شانگهای
نظام رتبه بندی دانشگاه شانگهای به منظور انجام ارزیابی دقیق تر از عملکرد دانشگاه و ارائه رتبه بندی جامع از جایگاه دانشگاه در سطح جهانی معیار هایی را تعیین می کند. ۴ معیار کیفیت آموزش، کیفیت اعضاء هیئت علمی، خروجی های پژوهش و سرانه عملکرد دانشگاه را برای بررسی عملکرد دانشگاه تعریف نموده است. به عبارت دیگر در این نظام، دانشگاه ها براساس میزان موفقیت در هر یک از معیارهای چهارگانه رتبه بندی می شوند، با توجه به اینکه معیارهای چهارگانه کلی هستند و قابلیت اندازهگیری کمتری دارند از این رو نظام رتبه بندی شانگهای برای هر یک از معیارها چند شاخص معین نموده است.
تعداد فارغ التحصیلان برنده جایزه نوبل یا فیلد مدال، تعداد اعضای هیئت علمی برنده جایزه نوبل یا فیلد مدال، تعداد محققان پراستناد در ۲۱ حیطه موضوعی، تعداد مقالات منتشر شده در دو مجله Nature و Science ، و تعداد مقالات منتشر شده دیگر در توسعه علوم و علوم اجتماعی و عملکرد دانشگاهی از دیگر معیار های این نظام به شمار می آیند.
درخشش دانشگاه شریف در رشته های مختلف رتبه بندی شانگهای
در سال ۲۰۲۱ در رتبه بندی موضوعی شانگهای، رشته های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته اند. در فهرست این رشته ها، همانند سال ۲۰۲۰، تعداد ۱۶ دانشگاه از ایران و دانشگاه صنعتی شریف نیز، در جمع ۴۰۰ دانشگاه برتر این حوزه قرار گرفته اند. برای پنجمین سال، نظام رتبه بندی شانگهای در سال ۲۰۲۱ میلادی، رتبه بندی موضوعی دانشگاه های برتر دنیا را انتشار داد که بر طبق آن ۳۴ دانشگاه ایرانی نیز در این رتبه بندی حضور داشتند. رشته هایی که دانشگاه صنعتی شریف در آن رتبه برتر کسب نموده نیز به شرح زیر می باشد:
در حوزه مهندسی و در رشته مهندسی مکانیک، همانند سال ۲۰۲۰، تعداد ۱۶ دانشگاه از ایران حضور دارند که در کنار آنها دانشگاه صنعتی شریف نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
- در رشته مهندسی برق و الکترونیک، از ایران ۶ دانشگاه در سال ۲۰۲۱ حضور دارند که دانشگاه های تهران (۱۵۱-۲۰۰)، صنعتی شریف (۲۰۱-۳۰۰)، صنعتی امیرکبیر، دانشگاه آزاد اسلامی، صنعتی شیراز و دانشگاه تبریز با رتبه ۴۰۱-۵۰۰ در جمع ۵۰۰ دانشگاه برتر این حوزه جای گرفته اند.
- در رشته مهندسی مخابرات، از ایران ۲ دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران با رتبه ۲۰۱-۳۰۰ در جمع ۳۰۰ دانشگاه برتر این حوزه حضور داشتند.
- در رشته مهندسی علوم و فناوری ابزارآلات، از ایران ۸ دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی اصفهان، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه تهران (۵۱-۷۵)، دانشگاه تبریز (۱۰۱-۱۵۰)، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت ایران و دانشگاه شیراز (۲۰۱-۳۰۰) در جمع ۳۰۰ دانشگاه برتر قرار دارند.
- در رشته مهندسی کامپیوتر، از ایران ۴ دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه تهران (۲۰۱-۳۰۰)، صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف با رتبه ۴۰۱-۵۰۰ در جمع ۵۰۰ دانشگاه برتر هستند.
- در رشته مهندسی عمران، ۱۰ دانشگاه آزاد اسلامی (۵۱-۷۵)، صنعتی شریف و تهران (۱۰۱-۱۵۰)، صنعتی امیرکبیر، تبریز (۱۵۱-۲۰۰)، صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، سمنان، تربیت مدرس، کاشان و گیلان (۲۰۱-۳۰۰) در جمع ۳۰۰ دانشگاه برتر قرار گرفته اند.
- در رشته مهندسی شیمی، از ایران ۱۳ دانشگاه آزاد اسلامی (۱۵۱-۲۰۰)، صنعتی امیرکبیر، صنعتی اصفهان، صنعتی شریف، تهران (۲۰۱-۳۰۰)، علم و صنعت ایران، تربیت مدرس، کاشان، تبریز (۳۰۱-۴۰۰)، صنعتی نوشیروانی بابل، فردوسی مشهد، شیراز و یاسوج (۴۰۱-۵۰۰) در جمع ۵۰۰ دانشگاه برتر هستند.
- در رشته مهندسی مواد، از ایران ۴ دانشگاه تهران (۳۰۱-۴۰۰)، صنعتی امیرکبیر، دانشگاه آزاد اسلامی، صنعتی شریف (۴۰۱-۵۰۰) در جمع ۵۰۰ دانشگاه برتر این حوزه قرار گرفتند.
- در رشته علوم و مهندسی انرژی، ۱۳ دانشگاهِ آزاد اسلامی (۱۰۱-۱۵۰)، صنعتی نوشیروانی بابل و تهران (۱۵۱-۲۰۰)، فردوسی مشهد، صنعتی اصفهان، صنعتی شریف، تربیت مدرس و تبریز (۲۰۱-۳۰۰)، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت ایران، صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، سمنان و کاشان (۳۰۱-۴۰۰) در جمع ۴۰۰ دانشگاه برتر می باشند.
- در رشته منابع آب ۵ دانشگاه تهران (۵۱-۷۵)، تبریز (۷۶-۱۰۰)، شیراز (۱۰۱-۱۵۰)، صنعتی شریف و تربیت مدرس (۱۵۱-۲۰۰) در جمع ۲۰۰ دانشگاه برتر قرار دارند.
- در رشته مهندسی متالورژی، ۹ دانشگاه تهران (۵۱-۷۵)، صنعتی شریف (۱۰۱-۱۵۰)، صنعتی امیرکبیر، فردوسی مشهد، علم و صنعت ایران، صنعتی اصفهان، دانشگاه آزاد اسلامی، صنعتی سهند و دانشگاه تربیت مدرس (۱۵۱-۲۰۰) در جمع ۲۰۰ دانشگاه برتر در این حوزه می باشند.
- در حوزه علوم اجتماعی رشته مدیریت، ۵ دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه تهران با رتبه ۲۰۱-۳۰۰ و دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه علم و صنعت ایران و صنعتی شریف با رتبه ۴۰۱-۵۰۰ در جمع دانشگاه های برتر قرار دارند.
- ۰۰/۰۸/۲۹